SEURA

SC Kuopiofutis-98 on vuonna 1998 perustettu jalkapalloseura. Seuran perustamiskokouksessa olivat aikoinaan läsnä Leo Pohjolainen, Jarmo Hämäläinen, Heikki Kärkkäinen, Markku Korhonen, Pekka Toivanen, Harri Pasanen, Janne Koskinen sekä Mikko Kolehmainen. Seuran pelaajat tulivat pääosin Airakselan Yrityksen riveistä, tosin yhtä pelaajaa lukuunottamatta kaikki olivatkin kuopiolaisia.

Ensimmäinen kausi sujui Nelosessa, jonka jälkeen nousimme Kolmoseen. Seura onkin pysynyt Kolmosessa yhtä Ranskalaista visiittiä lukuunottamatta, jolloin v. 2003 kävimme haistelemassa Kakkosen tuulia. Kyyti oli kuitenkin liian kylmää silloiselle pelaajistolle ja paluu Kolmoseen oli tosiasia.

Tunnetuimpia pelaajia joukkueessamme ovat olleet Atik Ismail, Yrjö Happonen sekä Janne Savolainen lukuisine pääsarja- ja maaotteluedustuksineen.

"Iron Man" -listassa, pelatuissa otteluissa, paalupaikalla on nykyisin Miikka Pasanen 185 sarja-ottelullaan Kufu-paidassa. Lisänä Pasasella on pelattuja eri Cup-, piirisarja- ja harjoitusotteluita, joten lukema Kufu-paidassa on yli kahdensadan.

Maalintekijä-listalla paalupaikkoja miehittävät Riku Venäläinen (79 maalia), Asko Heikkinen (52 maalia), Toni Kouvalainen (41 maalia), Aki Malinen (38 maalia) sekä aikoinaan kovilla tehoillaan säväyttäneet kulttihyökkääjät Jarmo Mielonen (34 maalia) sekä Jarkko Porokka (32 maalia). Nykypelaajista listalla korkealla ja ylöspäin suuntautumassa on Tommi Lankinen (28 maalia/42 pelissä).

Joukkueemme valmentajina on ollut monikansallista väriä, tosin lyhyilläkin pesteillä. Vuosituhannen vaihteessa oli ensin englantilainen ja seuraavana talvena turkkilainen koutsi. Pestit jäivät kuitenkin lyhyeen ja valmennusvastuuta onkin ko. pestien jälkeen jatkanut tuttu ja turvallinen mies, Jarmo Hämäläinen. "Jampe" olikin seuran ensimmäinen valmentaja ja hänellä onkin vyöllään kolmanneksi eniten otteluita valmentajana, yht. 63 kpl.

Kimmo Pöyhönen pomotti Sinisiä vuosina 2002-2004 sekä kaudella 2011 ja hän on kyseisessä tilastossa paalupaikalla 88 ottelulla.

Muita valmentajia Sinisillä on olleet Matti Koskinen(v.99), Juha-Matti Kukkonen (v. 2005), Jukka-Pekka Risto (v. 2006), Asko Heikkinen (v.2007-2008) sekä Sami Laine + Sauli Tiilikainen (v. 2007-2011 ). Laine ja Tiilikainen ovat valmentajatilaston toisena, molemmilla on 83 ottelua Kufulaisten peräsimessä.

Kaudet 2012 & 2013 Siniset pelasivat Kai Rönkön alaisuudessa ja kaudet toivatkin mukanaan uuden, kovemman vaatimustason ja sitä kautta enemmän menestystäkin.

Kaudella 2014 Kakkosessa Sinisiä luotsasi noviisivalmentaja Marko Kurikka, joka teki upean työn joukkueen peräsimessä. Sarjapaikka jäi harmittavasti 1 pisteen päähän, joten joukkue uusi "ranskalaisen visiittinsä" pelikauden 2003 tapaan.

Tulevalla kaudella 2015 Kufulaisia luotsaavat kaksikko Jouni Jäntti & Markus Räsänen, joten mielenkiinnolla jäämme odottamaan kaksikon tuloksia ja mikä Sinisten sijoitus on ensi syksynä sarjan päätyttyä.

Sarja saavutuksista kolme sarjanousua ovat olleet ehdottomasti tärkeitä saavutuksia, mutta seuran ikimuistoisin saavutus lienee tähän mennessä ollut Suomen Region's Cupin voitto v.2012 ja sitä kautta lohkoturnaukseen pääseminen Suomen edustajana 4-10.10.2012 Italian Trevisoon.

Italiassa Kufulaiset pelasivat kolme ottelua. Tappiot tulivat Italialle (0-6) sekä Puolalle (0-3), mutta viimeisessä pelissä Kufulaiset jyräsivät naapurimaa Viron (5-1) lukemin. Muilla mailla joukkueet olivat kasattuja joukkueita ja mm. Italian joukkueeseen oli kerätty parhaat pelaajat 5 miljoonan asukkaan Itäisen-Italian alueelta. Voitto Virosta oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen saavutettu voitto jatkoturnauksessa. Lopputurnaukseen selvisi Suomen lohkosta Italia voittamalla kaikki kolme lohkon otteluaan. Lopulta Italiasta kruunattiin Region's Cupin mestari v. 2013, joten kufulaiset olivat varsin kovassa lohkossa mukana. Italia voitti loppuottelussa Espanjan kesäkuussa 2013.

Kufulaisten kausi 2013 oli jatkumoa pelikaudelle 2012, jolloin joukkue voitti Region's Cupin päästen Italiaan Suomea edustamaan. Kaudella 2013 Kufu98 oli suorastaan pitelemätön varsinkin syyskierroksella, jolloin se kuroi umpeen FC Vaajakosken 5 pisteen sarjajohdon, kääntäen tilanteen lopulta itsensä hyväksi 5 pisteen sarjavoittoon. Tuloksena oli nousu Kakkoseen 2014. Tahrana loppukaudesta tuli, kun joukkue taipui 2013 Region's Cupin finaalissa Vaasan Kiistolle rangaistuspotkukilpailun jälkeen, hallittuaan vielä pelin avauspuolikasta suvereenisti. Siltikin, joukkue juhlisti 15-v taivaltaan Kallaveden aalloilla 29.6.2013 ja suuntaus joukkueella on vuosien edetessä ollut urheilullisempaan suuntaan. Nykyiset pelaajat ovat todellisia urheilujoita, vaikka heille ei mitään seura maksakaan.

Kehitystä on seura lähtenyt taasen hakemaan, kun Kufu98 teki 2.12.2014 Yhteistyösopimuksen JunioriKuPS:n kanssa mallia 1 + 2 vuotta. Tarkoituksena on taata lahjakkaimmille JunioriKuPS:n ja Kufun pelaajille mahdollisuus harjoitella ja pelata vaativammalla tasolla. Tällä järjestelyllä on tarkoitus parantaa JunioriKuPS:n pelaajapolkua pelaajan siirtyessä aikuisten sarjaan sekä niiden junioreiden pelaaja-uran kehittymistä, joiden kannalta on välttämätöntä löytää juniorisarjoja kovempitasoisia harjoittelu- ja pelimahdollisuuksia.